KoreaReizen

DMZ dagtocht

dmz guard

Op pakweg 55 kilometer van Seoul ligt Panmunjom, het enige stuk waar buitenlanders de DMZ (Demilitairized Zone) mogen bezoeken. Wij verzorgen deze boeiende uitstap graag voor u. Dichter bij Noord-Korea komt u waarschijnlijk niet.

Toen de Tweede Wereldoorlog ten einde was, bezette de Sovjet-Unie het Noordelijke deel van het Korea, Amerika eigende zich het Zuiden toe. De intentie van de twee grootmachten was een tijdelijke scheiding te creëren, echter het communistische noorden en de democratie in het zuiden konden niet tot elkaar komen. In 1950 valt het noordelijke leger het zuiden binnen, de start van drie lange oorlogsjaren met meer dan twee miljoen slachtoffers. De strijd legt het land in puin. Tenslotte volgt er een wapenstilstand in 1953. Op de 38e breedtegraad trekt men een grens, een gedemilitariseerde zone (DMZ), Korea wordt in tweeën gedeeld. De grens is 248 kilometer lang en loopt vanaf de mond van de Han rivier in het westen tot aan de oost-kust. De DMZ is vier kilometer breed, 2 km ten noorden en zuiden van de wapenstilstandslijn.

Tijdens uw dagexcursie bezoekt u diverse plekken gerelateerd aan de Korea oorlog. U maakt kennis met de tunnels die door Noord-Korea gegraven zijn, tuurt vanaf een observatorium naar het Noorden, aanschouwt het treinstation dat Seoul en Pyongyang met elkaar verbindt. Doorgaans mag u een blik werpen op de zogeheten Bridge of no return alvorens u meegenomen wordt naar de beroemde blauwe barakken op de JSA (Joint Secured Area). Op deze plaats staan soldaten aan beide kanten elkaar in weer en wind strak aan te kijken. Indrukwekkend!

DMZ vandaag de dag, en meer achtergrondinformatie

Panmunjeom_DMZ

Aan weerszijden van de grens werden zeer veel troepen gestationeerd: Noord-Koreaanse aan de ene kant, Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen aan de andere kant. Een Amerikaans leger met bijna 30 duizend manschappen is tot op de dag van vandaag nog gestationeerd in Zuid-Korea, maar is niet meer zo prominent aanwezig als in de tijd toen de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt was.

JSA is het enige deel van de DMZ, waar de Zuid-en Noord-Koreaanse soldaten ​​“face-to-face” tegenover elkaar staan. U kunt de verhoogde spanning van het meest vijandige gebied in de wereld voelen.

Technisch gesproken zijn de twee Korea’s nog steeds in staat van oorlog. JSA of Panmunjom in het Koreaans, is de officiële plek waar alle onderhandelingen tussen de twee partijen plaatsvinden. Het is bekend sinds er in 1953 de wapenstilstandsovereenkomst werd ondertekend.

South Korean army soldiers patrol along the barbed-wire fence at the Imjingak Pavilion, South Korea, near the demilitarized zone (DMZ) of Panmunjom, Saturday, Jan. 26, 2013. Following new U.N. sanctions punishing North Korea for a December rocket launch, North Korea warned that it would continue launching long-range rockets and conduct a nuclear test. (AP Photo/Ahn Young-joon)Meer dan zestig jaar geleden werd hier de wapenstilstand getekend na drie jaar Koreaanse Oorlog. Het was bedoeld als een tijdelijke wapenstilstand dat vervangen zou worden door een permanent vredesverdrag, maar dat is tot de dag van vandaag nog niet gerealiseerd.

Kun je je voorstellen hoe lang er over de wapenstilstand werd onderhandeld in het midden van de drie jaar durende oorlog? Het duurde twee jaar met 765 vergaderingen. Echter, de ondertekening van de wapenstilstand duurde slechts twaalf minuten zonder handdruk, zonder salueren, en zonder ceremonie. De vertegenwoordigers van Noord-Korea en de UNC (United Nations Command, de verenigde commando structuur van de multinationale strijdkrachten die Zuid-Korea ondersteunen) waren verontwaardigd en liepen met stalen gezicht naar binnen. Nadat ze de overeenkomst getekend hadden liepen ze de kamer uit door de tegenover elkaar liggende deuren.

Deze starre houding was pas het begin van vele incidenten tussen de vertegenwoordigers van beide kanten in Panmunjom (JSA). Je kunt de centrale kamer van de 7 conferentiegebouwen bezoeken, en je kunt zelfs over de demarcatielijn in het midden van de kamer gaan, waardoor je van Zuid- naar Noord-Korea loopt en terug.

Bij de 3de UNC wachtpost buiten de vergaderzaal, ben je aan drie kanten omgeven door Noord-Korea. Daar kunt je foto’s nemen van dorpjes en bergen in het noorden op de kortst mogelijke afstand tot het Noorden.

dmz axe murderUiteindelijk kom je langs de plek van het meest brute incident van JSA, het zogenaamde “axe murder incident” (bijlmoord incident) van 1976. Twee officieren van het Amerikaanse leger werden afgeslacht met bijlen onder een grote boom. De boom moest worden gesnoeid omdat het de zichtlijn tussen twee UNC wachtposten blokkeerde. De officieren waren gewapend, maar hadden geen tijd om terug te vechten voordat ze afgeslacht werden. Dit is slechts een episode van de zestig jaar durende tragedie van de JSA.
Bezoek de JSA en zie in eigen persoon de langste en meest bittere confrontatie in de wereld geschiedenis die nog steeds doorgaat.

Omdat de JSA zo vijandig is, en nauw controleert wordt door de oorlogvoerende partijen, kun je hier niet zomaar naar toe. Voor sommige nationaliteiten gelden beperkingen die opgelegd zijn door de regelgeving van het UNC (Zuid-Koreanen kunnen bijvoorbeeld niet naar de JSA, tenzij ze een andere nationaliteit hebben aangenomen. Voor Europeanen gelden er geen beperkingen). De informatie van alle bezoekers met inbegrip van hun nationaliteit en paspoort nummers moeten ten minste 3 dagen voor het bezoek worden verzameld en gecontroleerd door het UNC, en pas als het is goedgekeurd kunnen bezoekers op de bus vanuit Seoul stappen. Uiteraard zorgt KoreaReizen ervoor dat alle formaliteiten op tijd geregeld zijn.

KoreaReizen biedt 3 varianten van een dagtocht naar de DMZ aan (niet los te boeken, zie **):
 tour  naam  tijd  minimumleeftijd (*)  Prijs pp
1 JSA > niet beschikbaar in 2024 08:00 – 15:00 11 jaar €90
2 DMZ+JSA > niet beschikbaar in 2024   08:00 – 17:00 11 jaar €135
3a  DMZ-A 07:00 – 13:30 alle leeftijden €75
3b  DMZ-B 09:30 – 16:00 alle leeftijden €75

(*) minimum leeftijd geldt voor alle tours die naar het militaire JSA (joint security area) gebied binnen de DMZ gaan (ook bekend als Panmunjom).
(**) DMZ dagtochten zijn alleen te boeken in combinatie met één van onze reizen (deze dagtochten zijn dus niet los te boeken)
(***) DMZ-A en DMZ-B zijn zelfde, echter andere vertrektijden


Update April 2024:

Helaas is het op dit moment niet mogelijk voor toeristen om het JSA-gebied te bezoeken, en de verwachting is ook dat dit niet veranderd in 2024. Daarom kunnen we alleen de DMZ-tour (tour 3) aanbieden (twee tours per dag).

Sinds augustus 2023 suggereren sommige websites dat het JSA gebied weer te bezoeken is. Echter, volgens onze informatie is dit niet (volledig) correct. Er worden op dit moment alleen tours toegestaan voor families van JSA-militairen of personen met JSA-banden, en zelfs dan slechts enkele keren per maand. Voor reisbureaus is het niet mogelijk om tours naar het JSA-gebied aan te bieden.


Tour 1 is de essentiële kortere tour met een bezoek aan de JSA in de DMZ. De JSA geeft het beste de impact van de scheiding weer, hier voel je de spanning tussen Noord en Zuid het best.
Tour 2 bezoekt naast de JSA (Panmunjom) ook nog enkele andere plaatsen, waaronder de derde “infiltration tunnel”, een tunnel gegraven door de Noord-Koreanen om een invasie naar het zuiden mogelijk te maken. Deze tour is inclusief lunch.
Tour 3 is de enige tour waar kinderen van alle leeftijden mee mogen. Deze tour komt heel dicht bij de grens, en vanaf verschillende locaties krijgt u uitstekend uitzicht over de DMZ en Noord-Korea. Deze tour gaat echter niet de DMZ binnen. Wel wordt een bezoek gebracht aan de 3de infiltration tunnel.

Vanwege de populariteit van de gecombineerde DMZ+JSA tour (tour 2) komt het soms voor dat tour 1 niet door gaat. In dit geval kunnen wij uw tour omzetten naar de duurdere DMZ+JSA tour. Daarnaast komt het sporadisch voor dat de JSA tour niet doorgaat vanwege militaire oefeningen of andere speciale gelegenheden. Soms weten wij dit van te voren, maar soms wordt dit door het leger ook pas op het laatste moment doorgegeven. Wij zullen u zo snel mogelijk op de hoogste stellen, en een alternatief voorstellen of de tour terugbetalen.

Belangrijkste locaties van de dagtocht

Imjingak Park (tour 1, 2, 3)

Imjingak Park heeft een belangrijke sentimentele en symbolische betekenis. Dit park herdenkt gezinnen die gescheiden zijn vanwege de splitsing van Noord en Zuid. Het park betekent de hoop dat er ooit een eenwording komt. Hier bevindt zich ook de “Bridge of freedom”.

Tong-il (Unification) Bridge (tour 1, 2, 3)

dmz unification bridgeAan de noordkant van Tongil Bridge is een civiele controle zone, het is de eerste toegangspoort tot de DMZ. Mensen die de Tong-il brug over willen steken hebben, ongeacht leeftijd, geslacht of etniciteit, toestemming van de militairen nodig. Buitenlanders moeten hun paspoort laten zien, Koreanen hun ID-kaarten, voordat ze de brug mogen oversteken. Deze brug is ook bekend vanwege Jung Joo Young, de oprichter van de Hyundai-groep. Ze bezochten Noord-Korea via deze brug met 500 runderen in 1998.

Panmunjom – Camp Bonifas (tour 1, 2)

Camp Bonifas is de commandopost van de UNC in Panmunjom. Op deze locatie komt de dienstdoende soldaat in de bus, en controleert u kleding en nogmaals uw identificatie. In het GCA nationale veiligheid centrum binnenin Camp Bonifas, wordt een briefing gegeven over het bezoek aan Panmunjom.

House of Freedom (tour 1, 2)

dmz house of freedomAan de zuidkant van het Panmunjom gebied liggen het ‘House of Freedom’ (huis van de vrijheid) en het ‘House of peace’ (huis van de vrede), en aan de noordkant liggen ‘Panmoongak Pavilion’ en ‘Tongilgak Pavilion’. Het Rode Kruis van zowel Zuid- en Noord-Korea hebben een kantoor en twee directe telefoonlijnen voor hun Zuid-en Noord activiteiten in het ‘Huis van de Vrijheid’ en het ‘Panmoongak Pavilion’. Dit is een gezamenlijke veiligheidsruimte van de UNC en het ROK leger.

The Military Armistice Conference Room (tour 1, 2)

Dit is de locatie waar de conferentie over de militaire wapenstilstand plaats vond na het staakt-het-vuren in 1953. In de vergaderzaal ligt de VN-vlag op de lange tafel, en de militaire demarcatielijn loopt precies onder het midden van de tafel.

UNC wachtpost 3 (tour 1, 2)

Korea_DMZ_sentryDit is de plek waar twee Amerikaanse militaire generaals werden vermoord door 50 ~ 60 Noord-Koreaanse soldaten. In de buurt van het 3de observatorium van de VN-troepen, ten zuiden van de “Bridge of No Return”, gaven ze instructies en hielden de wacht, terwijl 5-Koreaanse werknemers aan het snoeien waren. Toen verschenen er twee Noord-Koreaanse legergeneraal’s en een groep soldaten die vroegen om met het snoeien te stoppen. Toen de bewakers dit negeerden en door lieten werken, kwamen er plotseling tientallen Noord-Koreaanse soldaten aangerend met een vrachtwagen, zwaaiend met ijzeren staven. Ze vermoordden de twee Amerikaanse generaals en er waren 9 gewonden. Na dit incident bereiden de USFK en het ROK leger een aanval op Noord-Korea voor, echter bood Kim Il-Sung, het toenmalige hoofd van het Noord-Koreaanse leger, net op tijd zijn verontschuldigingen voor het incident aan, en werd de zaak gesloten.

Bridge of No Return (tour 1, 2)

dmz bridge of no returnDit is de brugwaar Noord-en Zuid Koreaanse vluchtelingen worden gerepatrieerd. Als ze de brug oversteken kunnen ze nooit meer terug, daarom wordt de brug “Bridge of No Return” genoemd. De militaire demarcatielijn van Noord en Zuid loopt loopt over het midden van deze brug, en aan elk zijde van de brug zijn bewakers geplaatst.

Third Infiltration tunnel (tour 2, 3)

Deze tunnel is ontdekt in 1978, en is één van de vier tunnels onder de DMZ, die Noord- en Zuid-Korea verbinden. Noord-Korea kan in één uur 30.000 soldaten door deze tunnel verplaatsen. De tunnel was bedoelt als een invasieroute naar het zuiden.

Dora observatory (tour 2, 3)

Het Dora-observatorium, gelegen op de top van de berg Dora, heeft een van de beste uitzichten over Noord-Korea vanuit het zuiden. Met een verrekijker kunnen bezoekers neerkijken op Noord-Korea en de Gedemilitariseerde Zone (DMZ).

Vanaf hier kun je het Kijong-dong Propagandadorp en de stad Kaesong in Noord-Korea op een heldere dag zien. Ook is het treinspoor te zien Dorasan treinstation in het zuiden verbindt met Pyongyang in het noorden, en hopelijk op een dag toegankelijk wordt voor iedereen.