KoreaReizen

Over Korea

Algemeen

Zuid-Korea is een land in noord-oost Azië op het zuidelijk deel van het Koreaans schiereiland dat na de splitsing van het land Korea in 1945 officieel bekend werd als de Republiek Korea. Sinds de scheiding tussen Noord- en Zuid-Korea hebben de twee landen zich grotendeels afzonderlijk verder ontwikkeld. Daar waar Noord-Korea zich afsloot van de buitenwereld stelde Zuid-Korea zich open voor invloeden van buitenaf en niet zonder gevolgen.
8625065260_5328196399_kInmiddels heeft Zuid-Korea zich ontwikkeld tot het op drie na rijkste land van Azië, en Zuid-Korea is dan ook een heel modern en westers land, dat een behoorlijke welvaart geniet. Bij ons is Zuid-Korea vooral bekend van Samsung, LG (vroeger “lucky goldstar”, een onbekend en dubieus merk….) en Koreaanse auto’s (Hyundai, Kia). Minder bekend is de veelzijdige cultuur en natuur van het land. Zo vind je er vele indrukwekkende boeddhistische tempels, zoals de Bulguksa tempel in Gyeongju.

Zo mogelijk nog indrukwekkender is echter de natuur in het land. Zuid-Korea heeft een zeer divers landschap, variërend van groene heuvels en ruige bergen tot de meer dan drieduizend eilandjes, die voor de kust liggen en waarvan de meesten nog onbewoond zijn. Ze vormen een groot contrast met de hoofdstad van Zuid-Korea, Seoul. Ook deze metropool van meer dan tien miljoen mensen is echter zeer gevarieerd. Zo wordt moderne hoogbouw er speels afgewisseld met eeuwenoude geschiedenis.

Zuid-Korea lijkt misschien dan wel niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een reis of vakantie, maar de onaangetaste natuurgebieden, de schat aan geschiedenis en eeuwenoude tradities verweven in het moderne bestaan maken dit land een bijzonder aantrekkelijke bestemming

Er is heel veel informatie te vinden over zuid-Korea (in de Koreaanse volksmond “Korea”, dus waar we het in onze reisbeschrijvingen hebben over “Korea” bedoelen we Zuid-Korea). Daarom volstaan we hieronder met beknopte informatie die belangrijk of interessant is om te weten voor een bezoek aan Korea.

Kijkt u bijvoorbeeld eens op http://www.reisbijbel.nl/zuid-korea

Geografie

Zuid-Korea is grof-weg 3x zo groot als Nederland, en heeft ook grofweg 3x zoveel inwoners (> 50 miljoen). Echter bestaat Korea voor meer dan 70% uit bergachtig gebied en wonen de meeste mensen op de resterende 30% 20150529_174143 van het landoppervlak wat resulteert in een hoge bevolkingsdichtheid. In Seoul en de randsteden (alles binnen een straal van ongeveer 50 km) wonen dan ook meer dan 25 miljoen mensen (in Seoul 12 miljoen). Hoe verder je van Seoul gaat hoe rustiger het wordt.
Zuid-Korea kan worden onderverdeeld in vier algemene gebieden: een oostelijke regio van hoge bergen en smalle kustvlakten, een westelijke regio van brede kustvlakten, stroomgebieden en glooiende heuvels, een zuidwestelijke regio van bergen en dalen en een zuidoostelijke regio gedomineerd door de brede stroomgebied van de Nakdong.

Zuid-Korea telt ongeveer drieduizend eilanden, meestal klein en onbewoond, die liggen uit de westelijke en zuidelijke kust. Jeju-do ligt ongeveer 100 kilometer van de zuidelijke kust van Zuid-Korea. Het is het grootste eiland, met een oppervlakte van 1.845 vierkante kilometer. Jeju is ook de plaats met het hoogste punt van Zuid-Korea: Hallasan, een uitgedoofde vulkaan, bereikt 1.950 meter boven zeeniveau.

Het land kent vele inpolderingen, de grootste is de Saemangeum. Deze polder is ontstaan door het afdammen van een zeearm. Door het aanleggen van een zeedijk van 33,1 kilometer lang (langer dan de Afsluitdijk, tot dan toe de langste zeedijk ter wereld) is de kustlijn met bijna 100 kilometer verkort. Deze dam is in 2006 gereed gekomen. Nadien is het achterliggende gebied ingepolderd, waardoor een polder is ontstaan met een oppervlakte van 401 km², iets kleiner dan Zuidelijk Flevoland.

Taal

De officiële taal van Zuid-Korea is het Koreaans, dat veel weg heeft van het Japans en Chinees. Het Koreaanse schrift (Hangul) is alfabetisch en fonetisch. De daarnaast gebruikte Sino-Koreaanse karakters (Hanja) en meer dan 50% van de Koreaanse woordenschat is, al dan niet rechtstreeks, ontleend aan het Chinees

Over het algemeen kun je in Zuid-Korea redelijk goed terecht met Engels. Met name de jongere generatie spreekt redelijk Engels. Buiten Seoul spreken weinig mensen Engels, maar met “handen en voeten” en wat geduld kom je meestal best ver. Ook hebben Koreanen veel woorden uit het Engels overgenomen, maar schrijven ze het wel in het Koreaanse schrift

Klimaat

Zuid-Korea kent vier seizoenen. De aangenaamste periodes om door het land te reizen zijn het voorjaar (van begin maart tot en met juni) en de nazomer en herfst (midden augustus tot en met eind november). Dan is de temperatuur aangenaam en valt er weinig regen. In juli en augustus is het erg warm en is er ook een kort regenseizoen (de laatste jaren niet zo zwaar, hooguit 1 of enkele weken waarin het stevig kan regenen, maar de temperatuur wel hoog blijft). De winter in Zuid-Korea (december tot en met februari) kan koud zijn, maar is overwegend droog en vooral zonnig. Hierdoor is ook de winter een seizoen waarin Korea bezocht kan worden, bijvoorbeeld om te skiën in een van de vele moderne ski-resorts.

In de zomer kunnen ook tropisch stormen (typhoons) voorkomen. Deze veroorzaken vaak in korte tijd veel regen, en in de oostelijke en zuidelijk kustgebieden kan er ook schade door de typhoon ontstaan. Eenmaal aan land neemt de kracht snel af. In de zomer van 2022 heeft een uitzonderlijk zware typhoon (met de naam Hinnamnor) Korea getroffen en aanzienlijke schade aangericht. De zomer van 2023 kenmerkte zich juist weer door de grote hoeveelheid regen (1020 mm, normaal gemiddeld 730 mm. In Nederland in dezelfde periode gemiddeld 250 mm), en hoger dan gemiddeld aantal “hittegolf-dagen” (een dag waarbij de temperatuur boven de 33 graden komt, in 2023 waren dit 13 dagen).

 

klimaat tabel

bron : http://www.klimaatinfo.nl/zuid-korea/

Religie

neon-churchOngeveer 23 miljoen of 46% van de Zuid-Koreaanse bevolking heeft geen religieuze overtuiging. Voor het overige deel is 15 miljoen christen (30%). 12 miljoen is boeddhist (23%) en minder dan een half miljoen (1%) behoort tot
verschillende kleinere religies waaronder het confucianisme, chondogyo en het wonboeddhisme.

De grootste kerkgemeente in Zuid-Korea, Yoido Full Gospel Church van Paul Yonggi Cho, is in Seoul gevestigd. In 2007 stond het ledenaantal van deze pinkstergemeente op 830.000, met zeven zondagse diensten vertaald in 16 talen. Samen met Yoido Full Gospel zijn 11 van de 12 grootste kerkgemeenten in de wereld gesitueerd in Seoul. Zuid-Korea is ook het land dat, na de VS, het grootste aantal zendelingen over de aarde heeft uitgezonden.

De islam in Korea wordt geschat op 45.000 als gevolg van zo’n 100.000 buitenlandse arbeiders uit moslimlanden.