KoreaReizen

Ontbijten in Korea, en de Koreaanse koffiecultuur

 

Koreaans ontbijt
koreanbreakfast
Typisch Koreaans ontbijt

Ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden in Korea. Meestal bestaat een typisch Koreaans ontbijt uit rijst, soep en kimshi aangevuld met enkele (bij)gerechtjes zoals gedroogde zeewierbladeren, glasnoedels, vis, pittige groenten of vlees.

Koreanen eten ontbijt vaak thuis, maar als ze op reis zijn dan eten ze het ontbijt meestal in een restaurant en minder vaak in het hotel waar ze overnachten. Buiten de 5-sterren hotels is het aanbod van ontbijt in hotels erg wisselend. Enkele internationale ketens bieden wel een redelijk ontbijtbuffet aan, maar dit is zeker niet gegarandeerd. Daarnaast zijn er ook lokale hotels die juist wel een erg goed ontbijt bieden. Meestal is het in buffetvorm, en dan zijn er naast Koreaanse keuzes ook altijd wel meerdere westerse gerechten.

example-korean-style-hotel-breakfast-buffetOmdat het Koreaanse ontbijt erg afwijkt van wat wij in Nederland gewend zijn, vinden de meeste mensen het toch fijn om niet elke dag een Koreaans ontbijt te hoeven eten.

De meeste hotels die wij boeken hebben dan ook een ontbijtbuffet inclusief de wat meer westerse keuzes. Echter is dit soms “ondermaats” en raden wij aan om het ontbijt ergens anders te nemen. Op alle locaties waar onze reizen naar toe gaan zijn vaak veel restaurants in de buurt te vinden. Daarnaast zijn er veel koffieketens waar een prima ontbijtje met een goede koffie te koop zijn tegen een redelijke prijs (reken op ongeveer € 7 voor een koffie of cappuccino en een broodje)

Hieronder ziet u nog enkele voorbeelden. Dit zijn allemaal franchise ketens die op veel plaatsten in Korea te vinden zijn.

Angel-in-US: Dit is een Koreaanse koffieketen die op veel plekken te vinden is. Biedt prima “tosti-achtige” sandwiches aan.

Een andere veel voorkomende koffieketen is “Caffe Pascucci”. Ook hier prima koffie’s en cappuccino’s en dergelijke, maar ook lekkere “panini’s”. Een aanrader is bijvoorbeeld de “bulgogi panini”, een stokbrood met daartussen gemarineerd bulgogi vlees (rundvlees).

Zuid-Korea’s koffiecultuur

Korea heeft de meest uitgebreide koffiecultuur van Azië, en is de laatste jaren explosief gegroeid en bovenal kwalitatief met sprongen vooruit gegaan. Veel gespecialiseerde koffiezaken hebben goede barista’s, niet zelden in Italië opgeleid. Kortom, voor een goede espresso, cappuccino, americano, of meer exotische koffievariant ben je in Zuid-Korea op de goede plek.

Hieronder nog enkele voorbeelden hiervan, zoals “Coffeesmith”, “a Twosome place” en “The coffee bean”. Allemaal vergelijkbare koffieketens met goede koffie’s en elk hun eigen varianten van broodjes-achtige producten. Ook Starbucks is op veel plaatsen te vinden in Korea, meestal iets duurder en zeker niet altijd beter dan de andere koffieketens…

Ontbijt in onze hotels tijdens de reis

Standaard boeken we kamers met logies (dus zonder ontbijt). De reden hiervoor is dat niet alle hotels in Korea (een goed) ontbijt aanbieden, en omdat er bijna overal op steenworp afstand van de hotels betere en goedkopere opties zijn voor een goed ontbijt.busan-m-stay-20161011_091939

Daarnaast is het vooraf reserveren van ontbijt in de meeste hotels niet of nauwelijks voordeliger dan ter plekke afrekenen. In alle hotels waar ontbijt geserveerd wordt bestaat de mogelijkheid om dit ter plekke in het restaurant af te rekenen of ontbijtvouchers bij de receptie te kopen. De prijs van ontbijt varieert van ongeveer € 10 tot € 22,50 p.p.p.d. (en vaak zijn er ook nog aanbiedingen).

Vanaf 2023 zijn we dan ook gestopt met het aanbieden van de ontbijtoptie waarbij we het ontbijt bijboeken bij de kamers. De vraag hierna was zeer beperkt en het voordeel voor de klant is te beperkt, daarnaast is het boekingsproces erg arbeidsintensief.

We zijn ervan overtuigd dat er bij alle hotels die we boeken voldoende goede mogelijkheden zijn om te ontbijten voor een goede prijs, zowel in de hotels als in de directe omgeving.