KoreaReizen

Zuid-Korea: waar stad, strand & cultuur elkaar vinden

 

Struinen door wereldsteden, cultuur snuiven in historische tempels en eeuwenoude dorpen en dan ook nog even met de voetjes in het warme zand. Kortom: van alles wat. Laat dit nu net het mooie zijn van een land als Zuid-Korea; dit alles (en meer) is daar mogelijk! Tijd dus om al dit moois te combineren in één schitterende rondreis, waarin ook de vervoersmiddelen elkaar afwisselen.

Hieronder vindt u een uitgebreide beschrijving van de meeste plaatsen die in onze reizen voorkomen, en ook minder bekende plaatsen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken en die we in maatwerk reizen op kunnen nemen. De plaatsen zijn in alfabetische volgorde beschreven.

Klik hier voor overzicht van onze reizen

 

Andong

Rustig, landelijk en traditioneel zijn de juiste beschrijvingen voor Andong. Tijdens een bezoek aan het Andong Folk Village & Folklore Museum (Hahoe village) stapt u terug in de tijd. Over zandpaadjes dwaalt u tussen huizen uit vervlogen tijden.

Daarnaast staan drie andere zaken synoniem voor Andong; Soju, Hanji en maskers. Aan de nationale rijstdrank is in deze plaats zelfs een heel museum gewijd. Hanji is handgeschept papier, een procedure die teruggaat naar de Koryo dynastie. U vindt het kostbare papier terug als ‘ramen’ of als doek voor schilderkunst. Er worden zelfs lampenkappen van gemaakt.

De maskers worden in Andong vervaardigd, en spelen een grote rol in de opvoering van traditionele dansen. Het jaarlijks hoogtepunt is het Andong Mask Festival dat elk jaar in tussen eind september en begin oktober gehouden wordt.

De “Korea Tourism Organization” (KTO, het Koreaanse bureau voor toerisme) brengt regelmatig leuke en informatieve video’s uit over Korea onder de titel “Imagine your Korea”. Zo hebben ze ook van een aantal bekende plaatsen een korte video gemaakt met een mix van traditionele muziek in een modern jasje, gezongen door de Koreaanse alternatieve popband ‘LEENALCHI’ met adembenemende dansperformance van de “Ambiguous Dance Company”.

 

Busan: meer dan een grote havenstad

Busan doet niet bij iedereen direct een belletje rinkelen. En doet het dat wel, dan roept het bij velen het beeld van een overvolle, drukke stad op. Niet zo gek, de havenstad is immers de op één na grootste stad van Zuid-Korea. Voor sommigen een reden de stad niet aan te doen tijdens een reis door het land. Zonde, want deze relatief onbekende stad stond in 2018 niet voor niets op nummer 1 in de Best of Asia-lijst van Lonely Planet.

Gelegen op een prachtige locatie, tussen bergen en zee, biedt de stad zoveel meer dan op het eerste oog lijkt. Zo vindt u er fraaie stranden, historische tempels en fotogenieke wijkjes.

U vindt er cultuurdorp Gamcheon, een voormalig sloppenwijk bestaande uit lieflijke huisjes die in de meest uiteenlopende pastelkleuren zijn geschilderd.

Bent u een echte visliefhebber? Dan kunt u de Jagalchi-vismarkt niet overslaan. In deze enorme vishal ziet u vissen, schaal- en schelpdieren die nog nooit eerder in uw leven zag. De straten rondom de vismarkt staan eveneens in het teken van alles wat de zee te bieden heeft. Kraampjes vol inktvisringen, gebakken vis en andere lekkernijen doen u zeker te weten watertanden.

Busan geeft u daarnaast de mogelijkheid om zowel het hogerop te zoeken als te relaxen. Het Geumjeong Fortress ligt aan de rand van de stad. Via een kabelbaan bereikt u het bouwwerk dat u direct de mogelijkheid geeft de bezienswaardigheid met een sportieve activiteit te combineren. Een prachtige wandeling brengt u van wachttoren naar wachttoren. Er is zelfs een mogelijkheid tot aan de Beomeosa tempel te stappen. Op een andere manier van het uitzicht over de stad genieten? Vanaf de Busan Tower ligt de stad aan uw voeten.

Gelegen aan de kust is Busan een aantal stranden rijk. Haeundae Beach is veruit het populairste strand. Naast locals weten ook expats een toeristen hun weg naar dit strand te vinden. Het bijna net zo populaire Gwangalli Beach is net zo goed de moeite waard. En een mooie bonus voor wie tot in de late uurtjes in deze buurt rondhangt: ’s avonds kunt u er genieten van een kleurrijke lichtshow op de Diamond Bridge en vele andere activiteiten. Een goede afsluiter van een zonovergoten stranddag.

In de maand oktober valt u echt met de neus in de boter. Dan vindt in Busan, naast het spectaculaire vuurwerkfestival, het grootste filmfestival van Azië plaats; het Busan International Film Festival. U hoort het: een stad die het ontdekken meer dan waard is. Of, om met de woorden van Lonely Planet te spreken: Move over Seoul. It’s Busan’s time to shine.

 

Daedunsan

Durft u de oversteek over de 50-meter lange kabel brug hoog boven de pieken in Daedusan Provincial Park te maken? Dit is een park voor degenen die avontuurlijk aangelegd zijn. Steile paden vol keien leiden richting de brug tussen de bergtoppen. Afdalen is weer een heel ander verhaal. Via een staalkabel constructie komt de grond langzaam maar zeker dichterbij. Last van hoogtevrees? Kies dan voor een andere – minder spectaculaire – route.

Wel de top bereiken maar dan zonder moeite? Pak simpelweg de kabelbaan naar grotere hoogte.

Daedunsan ligt tussen Deajeon en Jeonju, en is goed te combineren met de Songnisan reis.

 

DMZ

Op pakweg 55 kilometer van Seoul ligt Panmunjom, het enige stuk waar buitenlanders de DMZ (Demilitairized Zone) mogen bezoeken. Wij verzorgen deze boeiende uitstap graag voor u. Dichter bij Noord-Korea komt u waarschijnlijk niet.

Toen de Tweede Wereldoorlog ten einde was, bezette de Sovjet-Unie het Noordelijke deel van het Korea, Amerika eigende zich het Zuiden toe. De intentie van de twee grootmachten was een tijdelijke scheiding te creëren, echter het communistische noorden en de democratie in het zuiden konden niet tot elkaar komen. In 1950 valt het noordelijke leger het zuiden binnen, de start van drie lange oorlogsjaren. De strijd legt het land in puin. Tenslotte volgt er een wapenstilstand in 1953. Op de 38e breedtegraad trekt men een grens, een gedemilitariseerde zone (DMZ), Korea wordt in tweeën gedeeld.

Tijdens een excursie naar de DMZ bezoekt u diverse plekken gerelateerd aan de Korea oorlog. U maakt kennis met de tunnels die door Noord-Korea gegraven zijn, tuurt vanaf een observatorium naar het Noorden, aanschouwt het treinstation dat Seoul en Pyongyang met elkaar verbindt. Doorgaans mag u een blik werpen op de zogeheten Bridge of no return alvorens u meegenomen wordt naar de beroemde blauwe barakken op de JSA (Joint Secured Area). Op deze plaats staan soldaten aan beide kanten elkaar in weer en wind strak aan te kijken. Indrukwekkend!       .

Meer informatie op onze DMZ pagina.

 

Gangneung

Gangneung ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Sokcho. Gangneung is een provinciestad aan de kust, vooral bekend van de olympische winterspelen die hier in 2018 gehouden zijn. Gangneung is een vrij moderne en sinds de olympische spelen aantrekkelijke stad.

Zeker een bezoek waar is het unification park, een openlucht museum met onder andere een groot oorlogsschip (4000 ton) en een Noord-Koreaanse onderzeeër die hier voor de kust vastgelopen is. Verder een bonte verzameling van militaire vliegtuigen, tanks, artillerie en dergelijke.

Voor liefhebbers van muziek en alles wat hier mee te maken heeft is hier het onbekende, maar erg interessante en uitgebreide Edison museum.

 

Gayasan

Gayasan is minder bekend dan andere Nationale Parken in Zuid-Korea. Onbekend maakt onbemind. Geheel onterecht. Dit Nationale Park – sinds 1972 – is een meer dan een bezoek waard.

Binnen de 77 km² is de Sangwangbong top (1.430 meter) een pittige uitdaging. Wie goed kijkt ziet iets opmerkelijks. Een van de bergen heeft – fantasie is nodig – een koeienkop. Houdt u de ogen sowieso goed open. Gayasan bestaat gedeeltelijk uit anorthosiet gesteente. Een steensoort die eveneens op de maan is teruggevonden.

Maak vanuit Gayasan ook eens een uitstap naar Haeinsa, een heilige Boeddhistische plek waar de Tripitaka Koreana bewaard ligt. Deze schriften van Boeddha (in houtblokken) in de Haeinsatempel is een van de meest belangrijke en complete werken van boeddhistische teksten in de wereld. Niet verwonderlijk dat de tempel met deze kostbaarheden op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

 

Geoje

Geoje is Zuid-Korea’s op een na grootste eiland en is met bruggen verbonden met het vasteland. Het eiland ligt voor de kust bij Busan, waar u met de bus binnen een uur bent. Op Geoje wonen veel expats en er wordt dan ook, door zowel expats als locals, goed Engels gesproken. Het eiland heeft een mild subtropisch klimaat en heeft de bijnaam ‘blue city’: de wateren hier zijn prachtig blauw! In de zomer is het goed toeven op één van de fijne stranden.

Bent u actief aangelegd? Dan is het maken van een mooie hike een absolute ‘must do’. Het uitzicht vanaf een van de elf bergen op het eiland is fantastisch mooi. Kan het u niet groen genoeg zijn? Waag u dan aan een dagje eilandhoppen en bezoek Oedo, een eiland dat is omgetoverd in een botanische tuin. Bijzonder!

Kiest u ervoor om Geoje tijdens een van onze reizen te bezoeken dan verblijft u in de plaats Hakdong, waar u onder andere het populaire kiezelstrand Mongdol Beach vindt. Een heerlijke plek voor een verfrissende duik in het helderblauwe water of een picknick.

 

Gyeongju

Geyongju is onder reizigers een van de meest populaire plekken in het land en niet zonder reden. De voormalige hoofdstad is een waar openluchtmuseum. Vanzelfsprekend brengt u een bezoek aan de alom aanwezige tumuli, de Koreaanse koningsgraven. Wat kleiner van formaat dan de Egyptische piramiden, maar eveneens van onschatbare waarde voor de geschiedenis. Bovendien werden ook hier de doden met vele grafgiften ter aarde gesteld. De meesten zijn door de eeuwen heen leeggeroofd, maar een exemplaar is voor het publiek te bezichtigen.
Voor meer informatie over het verleden van de stad en de invloedrijke dynastie stapt u het Gyeongju National Museum binnen. Ook hier treft u een overdaad aan rijkdom die in de graven terug werden gevonden. Het goud blinkt u tegemoet.

Aziatische toeristen houden van het gebied rondom Bomun Lake. Het kunstmatig aangelegde meer is de uitvalsbasis voor vele vormen van vermaak. Wat dacht u van het meer rondvaren in een zwanenbootje of een optreden bijwonen van een folkloregroep?

Net buiten Gyeongju ligt de Bulguksa tempel. Kenners noemen deze tempel ook wel de kroon op het werk van de Shilla architectuur. Oordeelt u zelf, echter UNESCO vond het bouwwerk fraai genoeg om op haar Werelderfgoedlijst te plaatsen. Combineert u deze uitstap met de Seokguram Grotto. De tocht naar boven legt u per steile trap of met uw huurauto af. Uw weg naar de top wordt beloont met de met de aanblik van de prachtige Boeddha in een magnifiek fraai uitgehouwen grot.

 

Jeju eiland

Jeju is een bestemming op zich. Op het eiland voor de kust van Zuid-Korea maakt u kennis met zaken die elders nergens terugvindt. Ten eerste bevindt u zich op Jeju op een vulkanisch eiland. De hoogste piek, Hallasan, is dan ook een krater. Brengt u ook zeker een bezoek aan de lavagrotten, het is grootste stelsel ter wereld. Ga een ochtend vroeg uit de veren en begroet de eerste zonnestralen vanaf de gedoofde vulkaan, Ilculbong, dat vrij vertaald zonsopkomst piek heet.

Net voor de kust van het eiland Jeju, ligt nog een eiland, Udo. Deze kleine stip in het water is groot vanwege haar duikende dames, de hanyeo. Deze kranige senioren, de huidige generatie prefereert een baan in de stad boven het leven in het water, duiken zonder zuurstof naar ongekende diepte om er voedsel te verzamelen.

Overal waar u kijkt op Jeju ziet u stenen mannetjes staan, deze Dol Harubang zijn goden die dorpen beschermen tegen demonen. Daarnaast zijn het brengers van vruchtbaarheid. Daarnaast is Jeju bij de Koreanen erg geliefd als huwelijksreis-bestemming. U herkent ze direct, hand in hand gehuld in dezelfde outfit bezoeken ze giechelend het Museum of Sex and Health of het Teddy Bear Museum.

Als u van wandelen houdt dan kunt u zich hier volledig uitleven. Op het eiland zijn veel routes uitgezet, waaronder de bekende “Olle” routes. In totaal zijn er 200 km aaneengeschakelde “Olle” routes rond het eiland. De routes lopen door gevarieerd landschap met kleine dorpjes, stranden, landerijen en bossen. Via deze link kunt u een (Engelstalige) gids met routebeschrijvingen en informatie over de Olle wandelroutes downloaden.

Tip: Schuif eens aan voor een Jeju black pork BBQ. Het zwarte varken komt enkel op het eiland voor. Eet smakelijk!

Seogwipo (stad op Jeju): ruige kliffen en schitterende watervallen

Seogwipo? Het zal velen van u de wenkbrauwen doen optrekken. Bij de oplettende voetballiefhebber zal er wellicht een klein lampje gaan branden. Zo onbekend als de Zuid-Koreaanse plaats ook mag zijn, het was toch echt één van de speelsteden tijdens het WK voetbal in 2002. Maar dat doet er eigenlijk niet zo toe. Wat er wel toedoet? De ruige kustlijn, vulkanische rotsformaties, groene parken en fraaie watervallen. Seogwipo, gelegen op het zuidelijke puntje van Jeju Island, is een kuststad met karakter. De helderblauwe wateren en milde watertemperatuur maken de stad de beste duikspot van Korea. Al kunt u er ook goed terecht voor wandeltochten en golfen (het nabijgelegen Jungmun wordt omringd door golfbanen). Culinair komt u in Seogwipo ook niets tekort. Wie zich in de avonduren op de Arang Joeul Food Street begeeft heeft het voor het uitzoeken. Gegrilde zeepaling, gekoelde boekweitnoedels, kippensoep met ginseng… Kiest u maar.

 

Jeonju

In de geschiedenis van Korea neemt Jeonju een belangrijke plaats in. Het is namelijk de geboorteplaats van de Joseon dynastie (1392 tot 1897), de langst durende dynastie uit de wereldgeschiedenis. Of dat nog niet genoeg is, vindt de bibimbap, een gerecht met rijst, groenten, ei en pittige saus, hier haar oorsprong.

Dwaal rond in het hanok village in Jeonju. Ruimt u daar genoeg tijd voor in, wanneer u alles op uw gemak wilt zien, bent u snel een paar uur verder. In dit historische ‘stadje’ gaat u terug in de tijd. U leert er hoe medicijnen werden gemaakt, nipt er van een traditioneel vervaardigde wijn en soju of aanschouwt hoe papier met de hand wordt gemaakt. Daarnaast leert u alles over de kunst van het kalligrafie en het oude ambacht van het maken van waaiers.

Aan de overkant van de weg, waant u zich even niet in Azië, maar in Europa. De Katholieke kerk werd begin 20e eeuw door een Franse missionaris gebouwd.

Deze stad leent zich perfect voor een fietstochtje. Trap langs de rivier en hou na uw toer door de stad eens halt in het Deokjin Park. Koreaanse koppeltjes varen er romantisch in bootjes rond en genieten van de lotussen en elkaar.

In april/mei verzamelen filmfans zich in de stad voor het jaarlijks terugkerende Jeonju International Filmfestival. Bekende Aziatische acteurs sieren de rode loper en in de bioscopen draaien de nieuwste lokale blockbusters.

 

Jirisan

Het is haast onmogelijk niet in vervoering te raken van de schoonheid van Jirisan National Park. Misschien is dit wel de beste plek in Zuid-Korea om uw veters stevig aan te trekken en een stevige wandeling te maken. Met veel pieken hoger dan 1.500 meter wordt u gegarandeerd getrakteerd op prachtige vergezichten. Het maakt niet uit of u voor de hoogste top op 1915 meter gaat of niet, het park kent talloze goed bewegwijzerde wandelpaden, er zit er altijd een van uw gading bij.

In het park wisselt u het actief bezig zijn af met een bezoek aan de SSanggyesa tempel. Een bouwwerk dat dateert uit 722 na Christus maar tot op de dag van vandaag een lust voor het oog is.

En vergeet zeker niet een bezoek aan de eeuwenoude Hwaeomsa-tempel, een van de 10 beroemdste tempels in Korea. De ligging aan de voet van het Jirisan gebergte is schitterend, en het complex zelf is niet minder indrukwekkend met zijn vele shrines en gebouwen. Een temple-stay behoort hier ook tot de mogelijkheden.

Er is ook een meerdaagse hike mogelijk in Jirisan. Via deze link krijgt u een goede indruk van een dergelijke hike, en of dit mogelijk iets voor u is.

Een aanrader en unieke ervaring is het saunahotel in het stadje Namwon, maar overnachting in een hotel langs een rivierbeekje aan de rand van het Jirisan park is ook mogelijk.

 

 

Namhae: schoonheid in de Koreaanse archipel

Zeg je Namhae, dan zeg je rijstvelden, bossen, kleine vissersdorpjes, zee en strand. Het eiland ademt een ontspannen sfeer en is dé plek voor natuurliefhebbers. Het op vier na grootste eiland van Zuid-Korea is nog niet zo toeristisch. En dat terwijl er genoeg moois te zien is. Pak de auto voor een adembenemend mooie ‘scenic drive’ rond het eiland en breng een bezoek aan de rijstterrassen bij Gacheon Daraengi Village. Stopt u ook even op het waanzinnig mooie Sangju Beach. Een echte cultuurshock krijgt u in Namhae German Village. Hier waant u zich in Duitsland. En geloof het of niet, hier viert men in oktober ook gewoon Oktoberfest!

 

 

 

Seoul

In Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea gaat alles hoger, beter, sneller dan in de rest van het land. De stad 24 uur per dag in beweging. Een plek die schittert als het gaat om creatieve energie, innovatie op het gebied van muziek, technologie en mode. Een bruisende wereldstad met meer dan 10 miljoen inwoners.

Het 14e -eeuwse Gyeongbok Paleis is misschien wel het belangrijkste paleis van Korea. Echter de meeste bezoekers trekken naar het Changdeokgung Paleis. Niet verwonderlijk aangezien de architectuur zeer fraai en het koninklijk verblijf over een geheime tuin beschikt. Brengt u ook zeker een bezoek aan het Deoksegung Paleis, minder druk bezocht, maar niet minder mooi.

Voor een fantastisch uitzicht over Seoul – en ver daar buiten – stapt u in de lift van de N-Seoul Tower. Op de ramen zijn markeringen aangebracht die u de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad tonen. Er staat eveneens aangegeven waar Pyongyang, de Noord-Koreaanse hoofdstad ligt. Hemelsbreed liggen deze twee hoofdsteden maar 200 kilometer van elkaar vandaan.

Shoppen? Dat kan als de beste in Seoul. Wie van antiek en snuisterijen houdt, gaat naar Insadong. Houdt u van mode, dan is Dongdaemun Market waar u moet zijn. De grote (Aziatische) warenhuizen vindt u terug in de wijk Myeong-dong en voor de nieuwste elektronica is de Yongsan Electronics market the place to be.

Zelfs voor natuur kunt u in Seoul prima terecht. In minder dan een half uur met de metro zit u in Bukhansan aan de noordkant van Seoul met bergtoppen tot 840 meter hoogte, waar u naar harte lust kunt wandelen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele musea en tempels die de stad rijk is. Seoul is uw bezoek meer dan waard.

 

 

Sokcho en Seoraksan

Sokcho is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan het nabijgelegen Seoraksan National Park. In het noorden van de stad liggen Hwajinpo, een fijn zandstrand. Ongekend populair in het de maanden juli en augustus. Buiten deze periode om heeft u doorgaans op een zonnige dag het strand voor uzelf.

Het aquarium, dat de vorm van een walvis heeft, is een bezoekje waard, voor een ieder die meer over de onderwaterwereld wil leren.

Sokcho is ook bekend vanwege de kingcrab restaurants, zeker het proberen waard als u van vis en krab houdt.

Wanneer u toch in de buurt van het aquarium bent, neemt u dan eens een kijkje bij de voormalige zomerresidentie van Kim Il Sung, de grootvader van de huidige leider van Noord-Korea. Ook al is er van het originele huis vrijwel niets bewaard gebleven, is de kleine (foto)tentoonstelling interessant om te bekijken. Over Noord-Korea gesproken, rij eens naar het nabijgelegen (50 km.) Goseong Unification Observatorium en het indrukwekkende DMZ museum. Pak een verrekijker ter hand om even te gluren naar de buren.

Vanuit Sokcho staat u snel in het Seoraksan National Park, een van de mooiste natuurparken van Zuid-Korea. Grillig gevormde rotsformaties domineren het park. Tel daar een dicht bos, watervallen, warmwaterbronnen en een aantal prachtige tempels bij op en u snapt de populariteit van het park. In de periode juli en augustus zijn populair bij wandelaars in elke leeftijdscategorie. Voor een portie kleurenpracht reist u het best in oktober wanneer de bladeren aan de bomen van kleur veranderen. Zo prachtig het lijkt haast een schilderij.

Aangezien het park in meerdere secties verdeeld is, is er altijd wel een stuk dat aansluit bij uw (wandel)wensen. Neem uw tijd om te genieten van de omgeving, het park is reeds twee uur voor zonsopgang geopend en sluit pas twee uur na zonsondergang.

 

Songnisan

In een regio vol kleine steden, meren, bergen, warmwaterbronnen en bossen ligt Songnisan National Park. Het feit dat Chungcheongbuk-go (de provincie waarin het park gelegen is) als enige provincie niet aan de kust ligt, wordt goedgemaakt door de aanwezigheid van drie nationale parken. Naast het Songnisan National Park herbergt dit stukje Korea ook het Woraksan en het Sobaeksan National Park.

Wie gek is op fantastische uitzichten zit in het Songnisan National Park goed. Tussen de beboste pieken piepen de meest prachtige vergezichten tevoorschijn. Het park heet niet voor niets ‘Afgelegen van de reguliere wereld’ berg. Hier wandelen is prachtig. De wandelpaden brengen u tot de 1.000 meter hoge top.

De 33 meter hoge bronzen Boeddha in de Beopjusa tempel weegt niet minder dan 160 ton, kostte 4 miljoen Amerikaanse dollar, maar is dan ook een lust voor het oog.

Sla voordat u het park ingaat voor een dag recreëren in de natuur proviand in in het kleine toeristendorp nabij de entree van het park. Na gedane inspanning hongerig geworden schuift u dan aan bij de vele restaurants voor een Koreaanse barbecue of een bord gevuld met groenten geplukt in de bergen.

 

Tongyeong

De bruisende havenstad Tongyeong is gelegen in het zuiden van het land. De stad staat internationaal bekend als thuisbasis van vele gevierde componisten, waaronder hét icoon van de Koreaanse muziekscene: Isang Yun. De stad draagt dan ook de titel: Unesco Creative City of Music.

Als er één plek in Korea is waar u vis en schaaldieren móet proberen is het hier. Specialiteiten als meervalsoep en rauwe snoekaal vindt u op de traditionele Jungang-markt. Wanneer u de drukte van het stadscentrum wilt ontvluchten, neemt u een boot naar een van de omliggende eilanden. Het snelste bent u op Hansando, maar ook andere populaire eilanden als Saryangdo en Bijindo zijn goed bereikbaar.

Op zoek naar een fotogeniek uitzicht? Maakt u dan een hike naar de top van de berg Mireuksan. (U kunt het eerste deel van de tocht omhoog ook per kabelbaan afleggen.) Bovenop de berg heeft u een geweldig uitzicht over Tongyeong en de omliggende eilanden.

 

Yeosu

In de 16e eeuw ten tijde van de oorlog tegen Japan was er een admiraal die onverslagen beleef. Admiraal Yi Sun-yi. Het geheim van deze krijgsheer zat hem in zijn vloot. De schepen waarmee hij voer waren geen gewone schepen maar zogeheten turtle ships. Kleine wendbare boten met een hard pantser zodat de vijand hem niet kon verslaan. Neem een kijkje bij een replica van een van de schepen. De trots van Yeosu en omgeving.

Wist u dat de bekendste Nederlander in Korea (na Guus Hiddink dan) in Yeosu te vinden is? Weet u over wie we het hebben? Hendrick Hamel, zeevaarder in de 17e eeuw. Zijn scheepsjournaal diende lange tijd als enige informatiebron omtrent het Koreaanse schiereiland. Hij leed schipbreuk en verbleef geruime tijd in Korea alvorens vol verhalen huiswaarts te keren. De beste man wordt met een knalrode vuurtoren en bescheiden museum geëerd in de stad.

Daarna werd het stil rondom de stad en lange tijd was Yeosu een wat onbekendere stip op de Koreaanse kaart. Daar kwam in 2012 verandering toen de stad de Wereldtentoonstelling organiseerde. In totaal namen meer dan 100 landen deel aan de het grootschalige evenement, waaronder Nederland en België.