KoreaReizen

Praktisch

Boeken met zekerheid: Garantieregeling, Calamiteitenfonds, en Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties VvKR

KoreaReizen biedt graag zekerheid, en is daarom aangesloten bij meerdere organisaties om dit te kunnen garanderen. Wij zijn aangesloten bij het garantiefonds GGTO, bij het Calamiteitenfonds en bij de belangenvereniging VvKR. Meer informatie over deze organisaties vindt u via deze link.

Duurzaam reizen

KoreaReizen heeft samen met VvKR een samenwerkingsovereenkomst met Trees for All. Hiermee willen we een concrete bijdrage leveren aan een duurzame wereld en de uitstoot van CO2 compenseren door het planten van bomen.

Als u via ons een reis boekt kunt u er voor kiezen om de CO2 uitstoot van uw reis te compenseren. Wij zullen dan voor u via Trees for All meerdere bomen planten in zowel Nederland als in het buitenland. U ontvangt een persoonlijk certificaat van deze boomdonatie.

Algemene voorwaarden

KoreaReizen biedt graag duidelijke informatie. Deze zijn beschreven in onze algemene voorwaarden. Hierin vindt u onder andere informatie over onze annuleringsvoorwaarden, wijzigingen in het reisschema en dergelijke. U vindt onze algemene voorwaarden via deze link

Paspoort en visum Zuid-Korea

Voor Zuid-Korea heeft u geen visum nodig (voor reizen korter dan 3 maand). Ook heeft Zuid-Korea geen speciale vereiste ten aanzien van de resterende geldigheidsduur van het paspoort op moment van inreizen. Het is voldoende als het paspoort minimaal geldig is tot de datum waarop u in Nederland terugkeert.

Vanaf 1-sep-2021 dient u wel een k-ETA (Korean Electronic Travel Authorization) aan te vragen. Dit is een elektronisch document dat onder andere bedoelt is om bij aankomst in Korea sneller door de douane te kunnen. Daarnaast kan via dit formulier informatie gevraagd worden over bijvoorbeeld vaccinaties tegen infectieziekten zoals Covid19. Het k-ETA kan eenvoudig aangevraagd worden via deze link, en is na uitgifte 2 jaar geldig (u kunt binnen deze 2 jaar onbeperkt in en uit reizen). Kosten zijn 10.000 KRW p.p. (ongeveer 7,50 €)
Opm: k-ETA verplichting is tijdelijk opgeschort voor flink aantal landen waaronder Nederland, België en Duitsland. Tot eind 2024 is een k-ETA niet nodig en kan er visum-vrij gereisd worden (alleen geldig paspoort nodig).

Wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit is het raadzaam om bij de ambassade of via internet te informeren of het nodig is een visum aan te vragen.

koreaans geldGeldzaken

De Koreaanse munteenheid is de Won. Duizend Koreaanse won komt overeen met ongeveer 0,80 euro (koers november 2018). Kijk voor de actuele koers op www.wisselkoers.nl. Er zijn briefjes van 1000, 5000, 10.000 en 50.000 Won, en muntjes van 500, 100, 50, 10, 5 en 1 Won.

In Korea zijn voldoende banken waar met Nederlandse bankpas gepind kan worden, en ook creditcards worden bijna overal geaccepteerd.

In Zuid-Korea is het niet gebruikelijk dat er in bars, restaurants en hotels fooi aan personeel  wordt gegeven. Ook een taxichauffeur zal een afronding van de ritprijs naar boven niet zomaar aannemen. Een vriendelijke en goede service wordt in Korea als vanzelfsprekend beschouwd. De service is bij de prijs inbegrepen


praktisch samsung hospitalGezondheid in Zuid-Korea

De medische zorg in Korea is op erg hoog niveau. Op veel terreinen lopen ze voor op Nederland, bijvoorbeeld in gen-technologie en cosmetische chirurgie. Er is zelfs een hele medische industrie voor buitenlanders, voornamelijk uit Azië (bv China).

Ook medicijnen zijn makkelijk te verkrijgen. Apotheken vind je bijna op elke hoek van de straat, te herkennen aan de tekens 약 (= Yak, betekend medicijn)

Vaccinaties / inentingen

Voor Zuid-Korea gelden geen verplichte vaccinaties. Wel worden de vrij algemene inentingen tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis-A aanbevolen. Zie voor meer informatie bijvoorbeeld de website van de GGD: www.ggdreisvaccinaties.nl/land/zuid-korea

Eten in Zuid-Korea

food1Een maaltijd in Zuid-Korea bestaat uit rijst, soep, kimchi , een hoofdgerecht en enkele bijgerechten. Als gevolg staat de tafel vol met bakjes en schaaltjes. Kimchi is te vergelijken met onze zuurkool maar is nog eens op smaak gebracht met rode pepers. Beroemd is de Koreaanse barbecue waarbij gebruik wordt gemaakt met speciale tafels met een gat erin om het vlees te kunnen grillen. Uiteraard wordt er ook veel vis gegeten, gebakken, in de soep of rauw (sashimi).

Restaurants in Zuid-Korea
Koreanen eten graag en veel buiten de deur, dus aan restaurants is geen gebrek. De Koreaanse keuken is heel eigen en divers. De diversiteit in de Koreaanse keuken uit zich ook in de restaurants. Elke eetgelegenheid biedt zijn specialiteit, bijvoorbeeld vis, barbecue of hotpot. Naast de specialiteit is er niet veel anders. Reken dus niet op een grote menukaart. Bij stalletjes op straat kun je goed en goedkoop eten. Bijvoorbeeld gestoomde en gevulde deegpakketjes (mandu) of pannenkoek met groenten en inktvis (pacheon).

Drinken in Zuid-Korea

De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, soju (een Koreaanse likeur), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee. Maar ook bloesemthee’s en de zoetzure bessenthee (omija-cha) zijn populair.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Zuid-Korea is goed. In de grote steden zoals Seoul en Busan is een goed metro-netwerk. Er is een uitgebreid netwerk van bussen, zowel lokaal als tussen steden.

Bussen zijn frequent, betrouwbaar en goedkoop, en het busnet is groot. Het vinden van de weg naar uw bestemming zonder enige kennis van de Koreaanse zal een uitdaging zijn omdat de routekaart meestal alleen in het Koreaans is.
ktx2Het treinnetwerk is modern en efficiënt. Zo heeft Zuid-Korea een hogesnelheidstrein, de KTX (Korean train express), en inmiddels rijdt hiervan de 3de generatie rond. Deze heeft tijdens testen een snelheid bereikt van 421 km/u, en hiermee is Korea het 4de land in de wereld – na Japan, Frankrijk en China die hogesnelheidstreinen ontwikkelt die op normale rails snelheden boven de 420 km/u kunnen halen. De treinen hebben een hele goede veiligheidsreputatie en sinds de introductie in 2004 zijn er geen noemenswaardige incidenten geweest.

Taxi’s zijn er in overvloed in heel Zuid-Korea, en zijn goedkoper dan in Nederland. Het is dan ook een goede manier om je binnen de grote steden te verplaatsen. Wel is het zo dat maar weinig taxichauffeurs het Engels machtig zijn. Het is dan ook aan te raden om je bestemming van te voren in het Koreaans te laten opschrijven, bijvoorbeeld bij de receptie van het hotel.

Uit eigen ervaring weten we dat reizen in Korea met eigen huurauto heel goed te doen is, en een vrijheid geeft die geen enkele andere manier van reizen kan bieden. Dit is een heel goede manier om het land en zijn cultuur te leren kennen!  Het verkeer is “vriendelijker” dan in Nederland. Een vergissing of foutje wordt zelden afgestraft met boze gezichten of erger. In de grote steden (Seoul, Busan) is echter het openbaar vervoer vaak een betere optie. Het verkeer kan hier druk zijn, en als je niet bekend bent loop je gemakkelijk vast in file’s en dergelijke. Onze reizen houden hier optimaal rekening mee!

Verzekeringen

De kans op pech en ongelukken is groter tijdens een buitenlandse vakantiereis dan wanneer u gewoon thuis blijft. Het is daarom belangrijk om te bekijken of en tot welk bedrag uw lopende verzekeringen risico-dekkend zijn bij een verblijf in het buitenland.
Aanvullende verzekeringen voor ziekte of ongeval en voor diefstal of verlies van bagage en geld zijn meestal noodzakelijk. Elke reis is anders. De beste reisverzekering is dus ook volledig afhankelijk van uw reissituatie.

Frequently Asked Questions

Is Zuid-Korea gevaarlijk m.b.t. Noord-Korea/ Wat als situatie in Noord-Korea escaleert?

Wij van mening dat Zuid-Korea veilig is om te bezoeken. De provocaties die zo nu en dan vanuit Noord-Korea gedaan worden zijn meer om “aandacht te trekken” en moeten gezien worden in het licht van de culturele verschillen tussen onze westerse en de Koreaanse cultuur. Noord-Korea heeft niks te winnen met een directe confrontatie. Deze zouden ze binnen een paar dagen verliezen en het bewind zou compleet in elkaar storten en het land in chaos veranderen. Wat Noord Korea wil is internationale aandacht voor het onrecht wat ze in hun optiek wordt aangedaan, en op deze manier verlichting van de sancties bewerkstelligen

Mocht er toch iets gebeuren (wat in de laatste decennia niet het geval is geweest) dan zullen wij alles in het werk stellen om onze cliënten zo snel mogelijk terug in Nederland te krijgen. Wij volgen hierbij de richtlijnen van het ministerie van buitenlandse zaken. Als deze een negatief reisadvies geven en repatriatie aanbevelen zullen wij deze opvolgen

Zijn er bepaalde gedragsregels in Zuid-Korea?

Dit is meer een kwestie van “gezond verstand”. Enkele algemene richtlijnen:

– ga niet al te schaars gekleed. Zeker bij bezoek aan tempels en dergelijke dienen knieën en schouders bedekt te zijn

– Fooien (tips) zijn niet gebruikelijk. In restaurants, taxi’s etc. kan gewoon het bedrag van de rekening betaald worden zonder tip. Alleen bij uitzonderlijke service is een tip soms gepast, maar eigenlijk is het nooit echt nodig

Is auto-rijden in Zuid-Korea moeilijk/gevaarlijk?

In principe niet. Het verkeer is niet agressief en zelfs “vergevend”. Bij een voorzichtige rijstijl is rijden in Korea niet moeilijker dan in een Europees land. Er wordt eveneens rechts gereden, en de verkeersregels worden over het algemeen goed gevolgd, ook als gevolg van de vele camera’s die overal hangen. Er zijn wel enkele in het oog springende verschillen: Stoplichten hangen aan de overkant van de weg. Op snelwegen geldt “keep your lane” wat inhoud dat je niet naar rechts hoeft maar gewoon in jouw baan blijft rijden en dus ook rechts ingehaald kunt worden.

Als u een reis met ons boekt krijgt u uitgebreide informatie in de vorm van een boekje over het rijden in Korea inclusief tips voor betalen tol, gebruik navigatie, verkeersregels en gewoontes etc.

Wat moet ik doen als ik ziek wordt?

De medische zorg is in Korea van een zeer hoog niveau. Het enige
probleem is de taal. Op bijna elke hoek van de straat zijn apotheken waar veel medicijnen zonder recept te verkrijgen zijn. De Koreaanse naam voor apotheek is Yak of 약 zie foto. praktisch apotheek Yak

In Seoul is het Samsung ziekenhuis van exceptionele kwaliteit, en bied ook service in het Engels. Ziekenhuizen zijn overal door het hele land en verschillen in kwaliteit (en prijs), maar over het algemeen ligt de standaard vrij hoog. In Korea ga je niet naar een huisarts, maar gewoon naar het ziekenhuis waar alle vormen van zorg meteen verleend worden (van 1ste lijn, zeg maar huisarts, tot en met zeer specialistische zorg). In de meeste ziekenhuizen is over het algemeen wel een arts te vinden die Engels spreekt.